Ukrajna

Körözést adtak ki két volt ukrán parlamenti képviselő ellen

Korábban mindketten az Oroszországba menekült Viktor Janukovics Moszkva-barát exelnök idején töltöttek be kormányzati, illetve megyei vezetői tisztséget.

2019.09.06 15:41MTI

Körözést adtak ki Ukrajnában a parlamentből a legutóbbi választás nyomán kiesett két volt képviselő ellen, akik korábban mindketten az Oroszországba menekült Viktor Janukovics Moszkva-barát exelnök idején töltöttek be kormányzati, illetve megyei vezetői tisztséget.

A hírt Jurij Lucenko volt főügyész hozta nyilvánosságra pénteken a Facebookon. Az értesülést később az Obozrevatyel ukrán hírportál szerint a főügyészség sajtószolgálata is megerősítette.

Eszerint az ukrán főügyészség körözési eljárást indított hivatali visszaélés gyanújával Olekszandr Vilkul és Dmitro Kolesznyikov ellen.

Vilkul miniszterelnök-helyettes volt Janukovics elnöksége alatt Mikola Azarov kormányában 2012-2014 között. Ezt megelőzően 2010 márciusától 2012 decemberéig Dnyipropetrovszk megye kormányzója volt. A vád ellene az Ukrajinszka Pravda hírportál által a főügyészség honlapjáról idézett információk alapján az, hogy 2011-2012 között kormányzóként közreműködött egy mezőgazdasági terület ipari területté való törvénytelen átminősítésében egy bányászati és feldolgozó kombinát számára.

Kolesznyikov 2010 márciusától 2012 decemberéig iparpolitikai miniszter volt, majd Vilkult váltotta a Dnyipropetrovszk megyei kormányzói poszton, amelyet 2014 márciusáig, Janukovics bukásáig töltött be. Őt azzal gyanúsítják, hogy 2012 júniusa és decembere között mint az ukrán Állami Ingatlanügynökség vezetője közreműködött egy tervező- és kutatóintézet nagy értékű objektumainak törvénytelen elidegenítésében.

Mindkét politikus az előző parlamenti ciklusban az Ellenzéki Blokk nevű frakció tagja volt, amelyet Janukovics egykori hívei alapítottak, azonban a pártnak nem sikerült elérnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a július 21-i törvényhozási választáson, így a két honatya nem jutott mandátumhoz.

A volt főügyész emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel hivatala már kezdeményezte a parlamentnél a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, de az akkori törvényhozás ezt nem szavazta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.