"Sikerül tűzszünetet kötni"

Bush "megérti", hogy Izrael meg akarja védeni magát

George Bush amerikai elnök hétfőn kijelentette: megérti, hogy Izrael meg akarja védeni magát. A leköszönő amerikai elnök első ízben nyilatkozott Izrael gázai övezetbeli szárazföldi katonai műveleteiről.

2009.01.05 18:59MTI

A Fehér Házban újságírók előtt úgy fogalmazott: Izraelnek joga van az önvédelemre a Hamász palesztin csoport rakétatámadásaival szemben. Bush az iszlamista szervezetet tette felelőssé a történtekért, értékelése szerint a Hamász "ahelyett, hogy a Gázai övezet lakosságával törődne", rakétákat lő ki, hogy ártatlan izraelieket öljön meg.

"Izrael nyilvánvalóan úgy döntött, hogy megvédi magát" - tette hozzá.

Az amerikai elnök bizakodó a tekintetben, hogy sikerül tűzszünetet kötni. Ezzel kapcsolatban leszögezte: csak olyan tűzszüneti megállapodás működhet, amely hatékonyan rá tudja kényszeríteni arra a Hamászt, hogy szüntesse be rakétatámadásait.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter több közel-keleti és európai vezetővel telefonos egyeztetést folytatott egy gázai övezeti izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás tető alá hozása érdekében
- közölte hétfőn Sean McCormack külügyi szóvivő.

Mint kifejtette, Washington elképzelése szerint a tartós tűzszünetnek három lábon kell állnia. Szavai szerint a Fehér Ház még dolgozik a tűzszüneti tervezet elemein, amelyek között elsőként a Hamász rakétatámadásainak beszüntetését említette. A tűzszüneti megállapodásban szerepelne a Gázai övezet és Izrael közti határátkelők megnyitása is.

Ezenkívül foglalkozni kellene azoknak az alagutaknak az ügyével is, amelyeken keresztül a Hamász fegyvereket csempész át Egyiptomból a Gázai övezetbe. A washingtoni külügyminisztérium nem bocsátott ki hivatalos nyilatkozatot a szombaton kezdődött izraeli szárazföldi offenzíva ügyében.

Szóvivője annyit jegyzett meg egy kérdés kapcsán: minden szuverén államnak saját magának kell eldöntenie, melyik a legmegfelelőbb módszer az önvédelemre.

Condoleezza Rice a gázai övezeti válság miatt lemondta e hétre tervezett kínai útját. A külügyi szóvivő szerint az amerikai diplomácia irányítója nem tervez közel-keleti látogatást ezzel a válsággal összefüggésben.

Rice legutoljára a múlt csütörtökön egyeztetett a gázai övezeti fejleményekről várható utódával, Hillary Clintonnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.