Erőszak

Így foglalták el az Iráni Forradalmi Gárda kommandósai a brit hajót - videó

Helikopterrel fölé szálltak, miközben kisebb naszádok körbevették az olajszállító tankert.

2019.07.21 09:24ma.hu

Az iráni Fars hírügynökség tette közzé azt a videót, amelyen jóllátni, ahogy pénteken az iráni Forradalmi Gárda kommandósai elfoglalják a Hormuzi-szorosban brit zászló alatt hajózó Stena Impero nevű olajszállító tankert. A Stena Imperot először kis naszádok közelítették meg, majd helikopter szállt a hajó fölé, amelyről kommandósok ereszkedtek le a fedélzetre.

A Szaúd-Arábiába tartó, nemzetközi vizeken közlekedő brit hajón 23 fős legénység tartózkodott. Jeremy Hunt brit külügyminiszter a BBC-nek azt mondta: a hajó illegális lefoglalása nagyon komoly kérdéseket vet fel a brit és a nemzetközi hajóforgalom biztonságával kapcsolatban – írta a hírrel kapcsolatban az Index.

A tankert a Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert "nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait". A tartályhajó állítólag nekiütközött egy iráni halászhajónak, ami vészjelzést adott le, de a Stena Impero erről nem vett tudomást. A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég ezután azt közölte: nem tudnak ilyen balesetről.

A konfliktus előzménye, hogy július elején Gibraltárban a brit hatóságok lefoglalták a Grace 1 nevű iráni tartályhajót.  A brit hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy gyanújuk szerint a hajó Szíriába akart szállítani kétmillió hordó kőolajat, megsértve ezzel az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. Teherán kalózkodásnak minősítette az incidenst, mivel szerintük a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.