Bűnügy

Letartóztatták a török diplomaták elleni erbíli támadás fő gyanúsítottját

Az iraki Kurdisztán hatóságai közölték, hogy letartóztatták a török diplomaták ellen múlt szerdán elkövetett erbíli merénylet gyanúsítottját.

2019.07.20 17:57MTI

A szerdai támadásban, amelyet a fegyveres támadó egy erbíli étteremben követett el, életét vesztette Osman Köse török alkonzul és két helyi lakos.

A kurd terrorelhárító központ közleménye szerint a férfi neve Mazlúm Dag, és a délkelet-törökországi, zömében kurdok lakta Diyarbakirból származik. A hírt megerősítette az iraki kurd hírszerzés (Asayish) is.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt közölte, hogy a gyanúsított testvére, Dersim Dag a kurdbarát török parlamenti pártnak, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) a tagja. A HDP-t a török kormány a korábban betiltott, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnyának tartja.

A PKK, amelyről úgy tartják, ő áll a lövöldözés mögött, egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon. A szervezet évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.