Állati

Strandolni mentek, végül megmentettek hat delfint - videó

Strandolók tolták vissza a mélyebb vízbe az állatokat.

2019.07.19 15:33ma.hu

Mintegy ötven rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala macrorhynchus) vetődött partra kedden az amerikai Georgia államban lévő St. Simons-szigethez közeli partszakaszon. Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe, három delfin viszont elpusztult.

Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe. A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint.

Tavaly Új-Zélandon több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy hasonló, tömeges partra vetődés során. Ismeretes róluk, hogy rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.