EU

Európai Egyesült Államokat tervez az európai bizottság leendő elnöke

Kovács Zoltán (Fidesz) szerint ez siker.

2019.07.03 06:32ma.hu

Támogatja a tagállami vezetők megállapodását az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciója, amelynek értelmében Ursula von der Leyen német védelmi miniszter lenne az Európai Bizottság elnöke - közölte a képviselőcsoport szóvivője kedd este.

Pedro López de Pablo hangsúlyozta: az Európai Parlament elnökének megválasztásába ugyanakkor az Európai Tanácsnak nincsen beleszólása, és így erre szerdán sor is fog kerülni.

Bas Eickhout, a zöldpárti frakció egyik csúcsjelöltje csalódást keltőnek nevezte a keddi brüsszeli EU-csúcson megszületett döntést, amelyet szerinte az EP-nek nem szabadna támogatnia.

Ursula von der Leyent az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia, várhatóan két hét múlva, és sokak szerint meglehetősen szoros szavazásra kell készülni.

Ursula von der Leyen korábban többször is beszélt arról, hogy egy föderalista EU az álma. Ehhez Svájcot, Németországot és az Egyesült Államokat hozta fel példaként a Spiegelnek adott 2011-es interjújában. 2015-ben is azt mondta, hogy reményei szerint a gyerekei, és unokái Európája már nem államok laza uniója lesz, amit nemzeti érdekek tartanak béklyóban. Védelmi miniszterként pedig a nagyobb biztonsági együttműködés mellett érvelt az EU-ban.

Kovács szerint a V4-ek egysége ismét megmutatta egyre növekvő erejüket és befolyásukat az EU-s folyamatokra: először legyőzték Manfred Webert, majd megdöntötték Frans Timmermanst is. Sőt, a visegrádi országoknak tulajdonítja, hogy olyan csomagot tettek az EU asztalára, amelyet egyre több tagállam támogat. Kovács Zoltán megerősítette: a V4-ek támogatják Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.