Választottak

Kazahsztán új elnöke eltörölte 3 millió ember adósságát

A 18 milliós közép-ázsiai ország már nagyjából egy évtizede egy elhúzódó bankválsággal küzd, a bankok állami kimentése eddig nagyjából 18 milliárd dollárba került.

2019.06.28 10:35ma.hu

Kazahsztán új elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, hogy eltörli több mint hárommillió kazah adósságát és bejelentette, hogy a kormány mostantól nem fogja kimenteni a bankokat - írja az Index.

A 18 milliós közép-ázsiai ország már nagyjából egy évtizede egy elhúzódó bankválsággal küzd, a bankok állami kimentése eddig nagyjából 18 milliárd dollárba került. Tokajev viszont a héten azt nyilatkozta, hogy ő úgy gondolja, a kormánynak nem kellene többet kisegítenie a bankokat.

Az adósokat viszont kisegítik, ami a kormány számításai szerint kicsit kevesebb, mint egymilliárd dollárba fog kerülni. A lépés azokat célozza, akik nem tudják fizetni az adósságaikat, ami a lakosság nagyjából egyhatodára jellemző. A nem fizető adósok átlagosan 300 ezer tengével, vagyis durván 225 ezer forinttal tartoznak a bankoknak.

Tokajev a június 9-i választások után vette át a hatalmat, pontosan kapta meg azt az országot 1991 óta vezető Nurszultan Nazarbajevtől, aki nem indult, így az általa kiszemelt Tokajev nyerte meg a választást. A magát Nemzet Vezetőjévé kinevező Nazarbajev nem igazán demokratikusan vezette Kazahsztánt, amit jelez az is, hogy legutóbbi választásán a szavazatok 97,75 százalékát szerezte meg. Tokajev ehhez képest csak a szavazatok 71 százalékát kapva lett az ország elnöke, de így is sokan tiltakoztak az Asztanáról Nursultanra keresztelt fővárosban, amiért szerintük nem volt igazi választás a választásokon. A rendőrség 4000 embert vett őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.