Bűnügy

Öt évet kapott a több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottja

Ötéves börtönbüntetésre ítélték a hat évvel ezelőtti, több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottját csütörtökön Belgiumban.

2019.06.27 13:05MTI
hirdetés

Az ügyben eljáró bíróság szervezett bűnözési vádakban bűnösnek találta, és szabadságvesztéssel sújtotta, illetve 6000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a 48 éves francia Marc Bertoldit különböző vagyontárgyai elkobzása mellett.

A férfi a tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el. Az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte.

Az ítéletet felolvasó bíró szerint Bertoldi volt a belga sajtóban az "évszázad rablásának" minősített bűncselekmény egyik szervezője, mindazonáltal az igaz, hogy ő személyesen nem vett részt a végrehajtás egészében.

"Világos, hogy nem ő volt a rablás szellemi atyja" - mondta a férfi ügyvédje.

Helyszíni beszámolók szerint a farmernadrágot és sötét inget viselő, 2013-ban letartóztatott vádlott a verdikt kihirdetését szenvtelen arccal fogadta.

"Köszönöm, viszlát" - mondta mosolyogva a bírónak, miután az közölte vele, hogy egy hónapja van a fellebbezésre.

A tizennyolc másik vádlottat korábban bizonyíték hiányában felmentették első fokon, év végén azonban új tárgyalás kiírása várható.

A tettesek 2013 februárjában két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe. A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt. A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot).

A nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna. A belga város a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.