Normandiai partraszállás

A 97 éves veterán megismételte történelmi ejtőernyős ugrását - videó

Megismételte 75 évvel ezelőtti ejtőernyős ugrását szerdán a normandiai partraszállás 97 éves amerikai veteránja, Tom Rice.

2019.06.06 09:18ma.hu

A férfi nagyjából Franciaország ugyanazon térségében, Carentannál landolt több száz ejtőernyős társával együtt, ahol 1944-ben kilencezer másik ejtőernyőssel.

"Tökéletesen sikerült, tökéletes ugrás. Csodálatosan érzem magam. Ismét felmennék és megcsinálnám újra” - mondta, amikor földet ért.

Ez a térség volt a normandiai partraszállás több ezer ejtőernyősének célpontja, akik 1944. június 6-án hajnalban érkeztek a megszállt Franciaországba. Az ejtőernyősöket akkor ellenséges tűz fogadta, és sokan életüket vesztették.

A San Diegó-i Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt, és biztonságban landolt annak ellenére, hogy az ejtőernyőjét átszaggatták a lövedékek. Mostani ugrását tandemben hajtotta végre, hat hónapig készült rá egy edzővel.

Az ugrás része volt annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg. A rendezvénysorozaton, amelynek központi megemlékezését az angliai Portsmouthban tartották 16 ország állam- és kormányfője részvételével, jelen volt több száz veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án megkezdett normandiai hadműveletben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.