Állatok

Elpusztult Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja

A Tam nevű szumátrai orrszarvú nagyjából 35 éves lehetett és hétfőn hosszas betegeskedés után, Borneó szigetének egyik rezervátumában pusztult el.

2019.05.28 11:28ma.hu

A Borneói Orrszarvúszövetség állatvédelmi szervezet úgy véli, az általános időskori gyengeség következtében vesebetegség és májproblémák léptek fel nála, az étvágya és közérzete hirtelen romlott le áprilisban.

Tamet 2008-ban fogták be és költöztették át egy védett területre, miután az állatra egy olajpálma-ültetvényen kószálva találtak rá a Borneó szigetén elterülő maláj államban, Szabahban. A hatóság korábban két nősténnyel is pároztatni akarta a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket.

A délkelet-ázsiai országban már csak egyetlen szumátrai orrszarvú él, az Iman nevű nőstény.

A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak annak ellenére, hogy együttműködtek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak.

Az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában, ráadásul az egyre zsugorodó populációk egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, így a párosodni sem tudnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.