Állatkínzás

48 kilogramm alufóliába csomagolt tobzoskapáncélt akart kicsempészni - megszívta

Az elmúlt évek legsúlyosabb büntetését szabták ki Hongkongban a pikkelyes csempészéséért.

2019.05.07 19:26MTI

Az elmúlt öt év legsúlyosabb büntetését szabták ki Hongkongban egy tobzoskapáncél csempészése miatt elítélt kínai férfira, aki húsz hónapig tartó börtönbüntetést kapott hétfőn - írja a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

A 44 éves férfi poggyászába rejtve 48 kilogramm alufóliába csomagolt tobzoskapikkelyt - melynek becsült összértéke mintegy 189 ezer hongkongi dollár (közel 7 millió forint) - próbált Kongóból Hongkongon át Makaóba csempészni tavaly novemberben, amikor a hongkongi repülőgépen a hatóságok feltartóztatták.

A súlyosan veszélyeztetett pikkelyest azonban a veszélyeztetett vadon élő állatok és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni egyezmény (CITES) alapján tavaly novemberben sorolták be a legmagasabb szinten védett állatfajok közé, ennek megfelelően pedig Hongkongban is szigorúbb szabályok vonatkoznak a védelmére. A helyi törvények szerint az állat illegális behozatalának bűntette akár 10 millió hongkongi dollár (közel 370 millió forint) pénzbírsággal és tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A SCMP szerint a mai ítélet az első, melyet a szigorított jogszabályok alapján szabtak ki Hongkongban, hasonló esetekben az elmúlt öt évben mindössze két hónapos börtönbüntetésre ítélték az elkövetőket.

Hongkongban gyakoriak a hasonló ügyek, ugyanis a csempészek a városon keresztül próbálják Kínába juttatni a veszélyeztetett állat pikkelyeit, elsősorban Afrikából. 2014 és 2018 között a helyi hatóságok mintegy 53 tonna tobzoskapáncélt foglaltak le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.