Állati

Jeladóval ellátott, legyengült barátkeselyűket mentettek meg romániai állatvédők

A kiéhezett madaraknak aligha lett volna esélyük a túlélésre.

2019.05.07 10:32ma.hu

Romániai állatvédők két, jeladóval ellátott, legyengült barátkeselyűt mentettek meg a pusztulástól és juttattak vissza Bulgáriába.

A Romániában rég kipusztult nagy méretű ragadozómadarak történetéről a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be keddi közleményében. Amint az egyesület közölte: a Juan névre keresztelt hím madarat a rászerelt jeladó által közvetített koordinátákon Nagyszeben közelében találta meg a Milvus csapata.

A rendkívül legyengült madarat a jeladót felszerelő bulgáriai egyesülettel folytatott egyeztetés után befogták, és Marosvásárhelyre szállították, ahol majdnem egy hónapot töltött a helyi madárrehabilitációs központ gondozásában.

Egy szintén bulgáriai jeladóval ellátott, Kutelka névre keresztelt tojó hasonló módon került a Kárpátokon túli Focsani közelében levő vadállat-rehabilitációs központba. A kiéhezett, legyengült állatoknak a közlemény szerint aligha lett volna esélyük a túlélésre.

Több mint háromhetes gondozás és bőséges táplálás után a Marosvásárhelyen és Focsaniban tágas röptetőkben pihenő madarakat a Green Balkans egyesület munkatársai vették át és szállították vissza Bulgáriába. Itt egy ideig megfigyelés alatt maradnak, majd ismét kiengedik őket a szabadba.

A két keselyű egy átfogó balkáni visszatelepítési program résztvevője, amelyet jelentős nemzetközi összefogással Bulgáriából irányít a Green Balkans egyesület.

Az Európából csaknem teljesen kipusztult nagyméretű dögevő madár testhossza 100-110 centiméter, szárnyának fesztávolsága a három métert is eléri, testtömege pedig akár 7-12 kilogramm is lehet. A barátkeselyű-állományt Európában Spanyolországban sikerült stabilizálni. Innen származik a Nagyszeben közelében befogott példány is, amelyik nevét arról a kutatóról kapta, aki Mallorca szigetén dolgozott a keselyűk visszatelepítésén.

A címlapfotó illusztráció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.