Terrorizmus

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi újságírónő meggyilkolása miatt

A rendőrség gyanúja szerint az 'új IRA' nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoportot terhelheti a felelősség.

2019.04.20 10:53ma.hu

Őrizetbe vett a rendőrség két embert a második legnagyobb északír városban, Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözéssel összefüggésben, amelyben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt - jelentették be szombaton Belfastban.

Egy 18 és egy 19 éves fiatalt vettek őrizetbe a terrorizmusellenes törvények alapján - közölte a rendőrség. További részletek egyelőre nem ismertek.

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

A rendőrség gyanúja szerint az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoportot terhelheti a felelősség. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették az esetet.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.