Zsugorodott?

Ismét megmérik a Mount Everestet

Az újabb mérésekkel véget vethetnek a találgatásoknak, hogy a világ legmagasabb hegye zsugorodott a 2015-ös földrengés következtében.

2019.04.09 09:08ma.hu

A nepáli kormány által kijelölt hegymászókból álló csoportot küldenek a Mount Everest (Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére és annak kiderítésére, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága.

A helyiek abban bíznak, hogy az újabb mérésekkel véget vethetnek a találgatásoknak, hogy a világ legmagasabb hegye zsugorodott a 2015-ös földrengés következtében.

A Mount Everest hivatalos magassága 8848 méter, ezt az adatot elsőként egy 1954-es indiai földmérés rögzítette. Ezt követően számos más csoport is végzett méréseket a hegycsúcson, de továbbra is az 1954-es mérés eredményét tartják széleskörűen elfogadottnak.

Nepált 2015 tavaszán egy nagy erejű földrengés rázta meg, azóta heves viták folynak arról, hogy a földmozgás következtében csökkenhetett-e a hegycsúcs magassága. A kérdés tisztázása érdekében Nepál 2017-ben úgy döntött, hogy megbíz egy földmérőkből álló csoportot egy expedíció előkészítésére.

Ez az expedíció egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy Nepál saját méréseket készítsen a hegyről. Az Ázsia egyik legszegényebb országának számító Nepál eddig ugyanis nem végzett saját mérést a Mount Everest magasságáról.

Egy amerikai csoport GPS-technológiával készült, 1999-es mérése két méterrel magasabbnak mérte a Mount Everestet. Ezt az adatot azonban csupán az Egyesült Államok nemzeti földrajzi társasága használja, a mérés eredményét nem igazán ismerték el.

Nepál és Kína között diplomáciai vitába robbant ki, amikor Kína azt állította, hogy a hegycsúcs négy méterrel alacsonyabb, mint az elismert magassága. Nepál két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a Himalája az eurázsiai- és az indiai-kőzetlemezek ütközésének eredményeként jött létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.