Diplomácia

Kelemen Hunor elmondta, szerinte miért tilthatták ki Ukrajnából

Kelemen Hunor szerint kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak Ukrajnából történt kitiltása hátterében, de erről hétfő délutánig semmilyen hivatalos indoklást nem kapott.

2019.04.08 16:48ma.hu
hirdetés

Az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának elmondta: soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve - több román képviselőhöz hasonlóan - maga is határozottan felemelte a szavát az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény miatt.

Felidézte: az RMDSZ képviselői akkor az Európa Tanács közgyűlésén is szót emeltek a jogszabály ellen, és Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordultak, hogy ne hirdesse ki a törvényt, mert azt súlyosan diszkriminatív mind a magyar, mind a román kisebbségre.

Kelemen Hunor hozzátette: tudomása szerint az őshonos kisebbségek európai szintű jogvédelmét sürgető Minority SafePack kezdeményezést is rosszallják Kijevben.

"Ezzel kapcsolatosan mindenféle háttér-nyomásgyakorlás, meg információ jött-ment az elmúlt években, de hát azt hiszem, hogy ez megint csak egy tisztességes európai polgári kezdeményezés, amit a luxemburgi bíróság jóváhagyott, az Európai Bizottság befogadta. Abba az Európába igyekszik egyébként Ukrajna, ahol ezek a dolgok azért nem úgy néznek ki, ahogy ők kezelik" - jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

Leszögezte, ezután is nagyon határozottan meg fog szólalni, amikor a kisebbségi jogok csorbulnak és az anyanyelvhasználatot korlátozzák, szűkítik.

Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott arról, hogy szombaton az ukrán határrendészet minden magyarázat nélkül megakadályozta belépését Ukrajnába, román diplomata útlevelébe pedig bepecsételték, hogy 2020. október 13-ig kitiltották a szomszédos országból.

Az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt (EPP) vezetőit kérte, figyelmeztessék Porosenko elnököt - akinek a pártja megfigyelői státust kapott az EPP-ban és tagfelvételét várja -, hogy eljárásuk "minden tűréshatárt túllép". Az ET elnökségi ülését Korodi Attila frakcióvezető tájékoztatta az RMDSZ-elnök Ukrajnából történt kitiltásáról.

Kelemen Hunor megerősítette: a román diplomáciától is lépéseket vár. Nem hagyható szó nélkül, hogy egy román diplomata útlevéllel rendelkező parlamenti képviselőt minden magyarázat nélkül ilyen bánásmódban részesítsen az ukrán állam - szögezte le az RMDSZ elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.