Terrorizmus

Új-zélandi terrortámadás: a közösségi média felelősségét firtatta a miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök kedden felszólította a közösségi oldalakat üzemeltető cégeket, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget a felületükön megjelenő tartalmakért.

2019.03.19 12:04ma.hu

Az ötven halálos áldozatot követelő christchurch-i mészárlás elkövetője élőben közvetítette tettét a Facebookon, és a fehér felsőbbrendűséget hirdető kiáltványára mutató linkek árasztották el a Twittert.

"Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, és nem fogadhatjuk el szó nélkül ezeknek a felületeknek a létezését, ahogy azt sem mondhatjuk, hogy a tartalmak, amelyek ezeken az oldalakon megjelennek, nem tartoznak az adott cég felelőssége alá" - mondta a parlamentben Ardern.

Ezek a vállalatok "kiadók, nem pusztán postások" - vélekedett. "Nem fordulhat elő, hogy kizárólag a profitot szem előtt tartva elsiklunk a felelősség kérdése fölött."

A kormányfő egyúttal leszögezte, hogy sohasem fogja említeni a mecsetekben lövöldöző ausztráliai férfi nevét. "Több dolgot akart elérni ezzel a terrortámadással, az egyik közülük a hírnév volt" - húzta alá az új-zélandi kormányfő. "Éppen ezért sohasem fogom kiejteni a nevét a számon."

Ardern szerint inkább az áldozatok nevének kellene fennmaradnia, nem a gyilkosukénak. A christchurch-i mecsetekben elkövetett vérengzés ötven sebesültje közül harmincat továbbra is kórházban ápolnak. Kilenc sebesült - köztük egy négyéves kislány - állapota válságos.

Több új-zélandi vállalat kedden eltávolította hirdetéseit a közösségi oldalakról a Facebook tétlensége elleni tiltakozása jeléül.

Monika Bickert, a Facebook globális politikájáért felelős illetékes a The New Zealand Herald című napilapnak elmondta, hogy kevesebb mint kétszázan látták az 17 perces élő videót a támadásról, és alig négyezer emberhez jutott el a felvétel, amíg le nem törölték a Facebookról. Bár az eredeti videót kevesen látták, a felvétel a YouTube-ra, a Twitterre és más online felületekre is kikerült, ahol már jóval többen férhettek hozzá.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a közösségi oldalak üzemeltetőinek számonkérését helyezte kilátásba. Morrison kedden elmondta: arra kérte a G20-as csoportot jelenleg elnöklő Abe Sindzó japán kormányfőt, hogy vegye fel a közösségi oldalakat működtető vállalatok felelősségének kérdését a júniusi oszakai csúcstalálkozó napirendjére.

"Nem lehet tovább irányítatlan térként kezelni az internetet" - hangsúlyozta.

Eközben az ausztrál hatóságok igyekeznek többet megtudni az ausztrál állampolgárságú merénylőről, aki mindössze 45 napot töltött hazájában az elmúlt három évben. A helyi hírszerzés nem tartotta számon fenyegetésként a férfit, aki így háborítatlanul terjeszthette a fehér felsőbbrendűséget hirdető eszméit közösségi lapjain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.