Terror

Trump együttérzését fejezte ki az új-zélandi miniszterelnöknek a terrortámadás miatt

A 49 halálos áldozatot követelő terrorcselekményekre tekintettel megszigorították az amerikai mecsetek védelmét is.

2019.03.16 14:25MTI

Donald Trump amerikai elnök pénteken együttérzését fejezte ki Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek a Christchurch városának két mecsete ellen elkövetett merényletek miatt. A 49 halálos áldozatot követelő terrorcselekményekre tekintettel megszigorították az amerikai mecsetek védelmét is.

Az amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Jacinda Ardernnel.

Donald Trump az elmúlt huszonnégy óra "szörnyűséges eseményének" nevezte a terrortámadásokat. "Együttérzésünket fejeztem ki Új-Zélanddal, és jeleztem, hogy az Egyesült Államok kész minden segítséget megadni" - írta az elnök. "Új-Zéland, szeretünk!" - fejezte be Twitter-bejegyzését Trump.

Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű emberi jogi ernyőszervezet igazgatója pénteken nyilatkozatban ítélte el a terrortámadást. Mint fogalmazott: a világ valamennyi muszlim vallású embere gyászol. Awad elítélte a gyűlöletbeszédet, amely szerinte erőszakhoz vezet, és úgy vélte, hogy az új-zélandi terrortámadás is a gyűlöletbeszéd következménye.

Az Egyesült Államokban péntektől megszigorították a mecsetek védelmét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) gyalázatos és gyáva cselekményként ítélte el a Christchurchben történteket. Állásfoglalásában a BT hangsúlyozta: a terrorizmus semmivel sem igazolható bűncselekmény.

"A Biztonsági Tanács tagjai megerősítették, hogy a terrorizmus különböző megjelenési formáiban az egyik legnagyobb fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra" - fogalmaz a tizenöt tagú testület közleményében. A BT-ben egy öt perces néma csenddel emlékeztek a pénteki merényletek áldozataira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.