Terror

Tömegmészárlás Új-Zélandon - 40 halott, legalább 20 súlyos sérült - videó

Katonai ruhába öltözött fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen.

2019.03.15 08:54ma.hu

Két mecsetnél összesen negyven ember vesztette életét, negyvennyolcan pedig megsérültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután, a rendőrök az üggyel kapcsolatban három embert vettek őrizetbe - írja az MTI.

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, egyikük 17 percen át élőben is közvetítette a támadást. A videón az látható, hogy a férfi besétál a Deans Ave-en található Masjid Al Noor mecsetbe, ahol már az ajtóból elkezd lövöldözni, aztán pár perc múlva kimegy lőszerért, és úgy folytatja tovább az ámokfutást.

A mecsetben tartózkodó szemtanúk elmondása szerint a támadó szobáról szobára járva kereste az embereket. Egy szemtanú egy helyi lapnak arról beszélt, hogy a támadó válogatás nélkül kezdett el lövöldözni az imádkozó emberekre, többen a szeme láttára haltak meg. Neki végül sikerült kimásznia egy ablakon, így elmenekült, de még a következő háztömbnél is hallotta a lövések hangját.

Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy éppen otthon aludt, mikor meghallotta a lövéseket, nem sokkal később pedig egy sérült férfi rontott be a házukba, aki arról beszélt, hogy majdnem gyomron lőtték a mecsetben. A férfit ellátták, aztán mentőket hívtak hozzá, de végül nekik kellett bevinni az egyik kórházba.

A másik támadás szinte ezzel egy időben, a nem messze található Linwood Masjid mecsetben történt, ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A városban több autóra szerelt bombát is találtak a rendőrök, de ezeket hatástalanították.

A rendőrség információi szerint az egyik támadó egy 28 éves ausztrál férfi, Brenton Tarrant, aki egy több oldalas kiáltványban azt írta, hogy terrortámadásról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.