Demokrácia

Az EU emberi jogi különleges képviselőnek nevezte ki Eamon Gilmore-t

Feladata, hogy erősítse az Európai Unió (EU) emberi jogi politikájának hatékonyságát.

2019.03.01 15:00MTI

Az Európai Unió külügyi tanácsa emberi jogi különleges képviselővé nevezte ki Eamon Gilmore-t, korábbi ír miniszterelnök-helyettest, aki március 1-jétől tölti be tisztségét, megbízatása két évre szól - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Eamon Gilmore korábban Írország miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri tisztségét töltötte be, és e minőségében kormányzati felelősséget viselt az ír-szigeti fegyveres konfliktus évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodás végrehajtásáért, beleértve annak legfontosabb emberi jogi rendelkezéseit is. 2015 októbere óta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a kolumbiai békefolyamatért felelős különmegbízottjaként tevékenykedett.

Az új különleges képviselő Sztávrosz Lambrinídisztől veszi át a hivatalt, akit 2012-ben neveztek ki az EU első emberi jogi különleges képviselőjévé.

Az emberi jogi különleges képviselőnek az a feladata, hogy erősítse az Európai Unió (EU) emberi jogi politikájának hatékonyságát. Megbízatása tág és rugalmas, ami lehetővé teszi a változó geopolitikai körülményekhez való alkalmazkodást. A különleges képviselő szorosan együttműködik az Európai Külügyi Szolgálattal, amely teljes körű támogatást biztosít munkájához.

Az unió különleges képviselői az uniós szakpolitikákat és érdekeket mozdítják elő bizonyos térségekben és országokban, illetve az EU számára fontos vagy az EU érdekkörébe tartozó kérdésekkel foglalkoznak. Aktív szerepet vállalnak a béke, a stabilitás és a jogállamiság megszilárdítására irányuló törekvésekben. Az első uniós különleges képviselőket 1996-ban nevezték ki. Jelenleg nyolc ilyen képviselő támogatja az unió külügyi és biztonságpolitikai munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.