Az USA szerint

Venezuelai válság: 'katonák haldokolnak az éhségtől'

Az amerikaiak szerint a venezuelai katonák 'haldokolnak az éhségtől', de még lojálisak Maduro elnökhöz.

2019.02.08 08:15ma.hu

Az amerikai Craig Faller tengernagy szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől és a hadsereg állapota romlott, de jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz. Faller az amerikai hadsereg Latin-Amerikáért felelős főparancsnoka, és egy szenátusi bizottsági ülésen mondta ezt csütörtökön.

Az admirális beszélt arról is, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Ugyanakkor Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít, és figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges repedésekre.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti.

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott kapcsolattartó csoportot, amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.