Demonstráció

Négy rendőr megsérült a barcelonai taxisok tiltakozóakciói során

A taxisok tiltakozása több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől.

2019.01.21 19:59ma.hu

Barcelonában négy rendőr sérült meg a helyi taxisok sztrájkjához kapcsolódó különböző tiltakozóakciók során hétfőn.

A hatóságok tájékoztatása szerint hárman a barcelonai parlamentnél szenvedtek sérüléseket, amikor a tüntetők át akartak jutni az épületet körülvevő park kapuján. Az egyik rendőrt üvegpalackkal vágták fejbe.

Egy negyedik rendfenntartót pedig akkor ért sérülés, amikor meg akarta akadályozni, hogy a tiltakozók elérjék a kikötői létesítményeket.

Barcelonában négy nappal ezelőtt hirdettek határozatlan idejű sztrájkot a helyi taxisok, azóta folyamatosak az útlezárások és tüntetések a városban. A tiltakozók sárga színű láthatósági mellényben vonultak az utcákra.

A különböző taxisszervezetek azután léptek akcióba, hogy múlt pénteken a katalán kormány nem fogadta el az alternatív közösségi személyszállítás (Uber, Cabify) korlátozására vonatkozó összes követelésüket.

A taxisok azt szerették volna elérni a tárgyalások során, hogy kötelező legyen legkevesebb 12 órával korábbi előrendelést leadni az alternatív cégek szolgáltatásaira, a helyi vezetés ezzel szemben 15 perces előrendelési idő meghatározását tartotta indokoltnak.

A katalán kormány elfogadta viszont azon követelésüket, hogy az Uber és a Cabify autóinak minden fuvar után vissza kelljen térniük a bázisukra mielőtt új utast vesznek fel. A taxisszervezetek azonban ezt nem tartják elégségesnek.

Az autonóm katalán vezetés hétfőn az alternatív közösségi személyszállító cégek képviselőivel ült le tárgyalni, a tervek szerint kedden ismét a taxisok képviselőit fogadja.

Eközben Madridban is határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a taxisok hétfőn. Fő követelésük az érvényes törvényi szabályozás betartása, amely 30 taxisonként 1 úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé.

Ez az a hatósági dokumentum, amelyet a közösségi személyszállítást végző sofőröknek be kell szerezniük a munkavégzéshez Spanyolországban.

A spanyol fejlesztési minisztérium adatai szerint 2018 végén mintegy 66 ezer taxis-, és több mint 13 ezer VTC-engedély volt érvényben az országban. A spanyol fővárosban mintegy 15 ezer taxiengedélyre mintegy 6500 VTC-engedély jutott. Barcelonában közel 11 ezer taxis mellett több mint kétezer VTC-autó működhetett.

A spanyol fővárosban több ezer taxis vonult a belvárosi Puerta del Solra, ahol képviselőik a madridi autonóm kormány épületében tárgyaltak Ángel Garrido helyi elnökkel.

Julio Sanz, a madridi taxis szövetség elnöke a találkozó után azonban csalódottan nyilatkozott és a sztrájk folytatására szólított fel.

Akcióik kisebb-nagyobb fennakadásokat okoztak a városi közlekedésben, kora délután például mintegy fél órára mindkét irányban akadályozták az M-40-es autópálya forgalmát a taxisok, ezzel több kilométeres torlódást okozva.

Madridban szerdán kezdődik az év legnagyobb turisztikai eseményének számító Fitur elnevezésű nemzetközi vásár, amelynek öt napja alatt a szervezők összesen mintegy negyedmillió érdeklődőre számítanak. A hétvégén pedig kezdetét veszi a madridi divathét is.

Spanyolországban tavaly július végén csaknem egy hétig tartó sztrájkot tartottak a taxisok több spanyol városban, követelve, hogy az illetékes fejlesztési minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, mert a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, továbbá szerintük az ágazatban a követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes.

A taxisok tiltakozása több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől az őket ért fizikai agresszió vagy az autójuk megrongálása miatt.

A sztrájknak akkor az vetett véget, hogy a szaktárca elfogadta a taxisok legfontosabb követelését, és az autonóm kormányok, önkormányzatok hatáskörébe helyezte át az alternatív közösségi személyszállítási szabályozást, azzal a kitétellel, hogy 2022-ig az aktuális állami szabályozás marad az irányadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.