USA

Demokrata párti törvényhozók vizsgálnák, hogy hazugságra utasította-e volt ügyvédjét Trump

Demokrata párti törvényhozók vizsgálni kívánják, vajon igazak-e egy lap állításai, amelyek szerint Donald Trump elnök arra utasította volna volt ügyvédjét, hogy hazudjon a kongresszusi meghallgatásán.

2019.01.18 20:12MTI

A BuzzFeed News című portál meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: Donald Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen a Trump-kampánycsapat tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottságnak azt állította: az elnök utasítására hazudott a kongresszusi meghallgatáson egy Moszkvában építendő Trump-torony tervéről.

A BuzzFeed szerint a vizsgálóbizottság Cohen vallomásán kívül a Trump Organization (Donald Trump volt vállalatbirodalma) belső levelezéséből, szemtanúkkal történt beszélgetésekből és más dokumentumokból szerzett tudomást Trump utasításairól.

Az elnök Twitter-bejegyzésben reagált és leszögezte: az összeesküvésért és csalásért elítélt Cohen hazudik, és ezt azért teszi, hogy enyhítsenek a börtönbüntetésén.

Rudy Giuliani, az elnök jelenlegi személyes ügyvédje közlemény adott ki, amelyben hangsúlyozta: "valótlan minden olyan sugalmazás, amely szerint az elnök azt tanácsolta volna volt ügyvédjének, Michael Cohennak, hogy hazudjon".

Ha Donald Trump hazugságra bírta volna rá Cohent, akkor ez bűncselekmény - fogalmazott Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának új, demokrata párti elnöke. Nadler, aki azt ígérte, hogy közelebbről is megvizsgálja a lapban megfogalmazottakat, Twitter-bejegyzésében azt írta: "szövetségi bűncselekmény, ha valaki arra utasítja a beosztottját, hogy hazudjon a kongresszusnak".

A képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, a szintén demokrata párti Adam Schiff szerint "a legkomolyabb dolgok egyike", ha Trump hazugságra utasította volt ügyvédjét. "Meg fogjuk tenni mindazt, ami szükséges az igazság kiderítése érdekében" - írta szintén Twitteren Schiff.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.