Albán drogmaffia

Feladta magát a rendőrségen a 'Balkán Pablo Escobarja'

Több hétig tartó tárgyalás után feladta magát a rendőrségen Klement Balili, az albán drogmaffia vezetője.

2019.01.16 16:20MTI

Ardi Veliu albán rendőrfőkapitány személyesen vette őrizetbe a "Balkán Pablo Escobarja" néven is emlegetett drogkereskedőt a dél-albániai Saranda városban, ahonnan Tiranába szállították.

A hatóságok gyanúja szerint Balili az egyik legfontosabb irányítója a Latin-Amerikából érkező kábítószer Balkánon keresztüli terjesztésének Nyugat- és Észak-Európa irányába. Albániában azóta körözték, hogy két évvel ezelőtt a görög hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Balili szoros kapcsolatokkal rendelkezett az albán politikai életben, éveken át maga is az állami közigazgatásban dolgozott tisztviselőként. Ez a körülmény hosszú ideig lehetővé tette, hogy zavartalanul folytassa törvénytelen ügyleteit és elmeneküljön a rendőrség több őrizetbe vételi próbálkozása elől.

2016 májusában már nemzetközi figyelem irányult a személyére, amikor a görög rendőrség az amerikai kábítószer-ellenes hatóságokkal együttműködve 670 kilogramm marihuánát foglalt le Zakinthosz szigetén. Balili éppen, hogy kicsúszott akkor a hatóságok kezei közül, de bűnbandájának több tagja is rács mögé került. Az eset óta a görög hatóságok is keresték, az Egyesült Államok pedig tiranai nagykövetségén keresztül követelte, hogy az albán rendőrség tartóztassa le.

A drogbárót Albániában állíthatják bíróság elé. Albánia és Görögország között nincs kiadatási egyezmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.