Oroszország

Visszaküldte a Navalnij elleni keresletet a bíróság az orosz nemzeti gárda parancsnokának

Visszaküldte az Alekszej Navalnij elleni becsületsértési keresetét az illetékes moszkvai kerületi bíróság Viktor Zolotovnak, az orosz nemzeti gárda (Roszgvargyija) parancsnokának, miután az nem javította ki határidőre a beadványában talált formai hibákat.

2019.01.14 01:30MTI

A bíróság december 17-én megállapította, hogy Zolotov keresete nem felel meg a vonatkozó jogszabály előírásainak, ezért nem indítja el az eljárást. A tábornok nem pótolta a hiányosságokat a január 9-i határidőig.

Zolotov, aki korábban párbajra hívta ki Navalnijt, egymillió rubeles (jelenlegi árfolyamon mintegy 4,2 millió forintos) kártérítést követelt becsületének és üzleti hírnevének megsértéséért amiatt, hogy az aktivista Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa korrupcióval vádolta meg az általa irányított fegyveres testületet és őt magát is.

Az ellenzéki vlogger még augusztusban azt állította, hogy a Roszgvargyija messze a piaci ár felett szerez be élelmiszert - a monopolbeszállító szerinte egy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által kijelölt krími húsüzem, a Druzsba Narodov -, és hogy a gárdaparancsnoknak 3,5 milliárd rubeles ingatlanvagyona van.

Zolotov és Navalnij küzdelmének különös hangsúlyt adott, hogy a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat decemberi sajtóértesülések szerint eljárást indított a Druzsba Narodov ellen. Az RBK című gazdasági napilap úgy értesült, hogy a szolgálat a katonai ügyészséggel közösen augusztus óta vizsgálódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kezdeményezésére. A gyanú szerint a húsüzem túlszámlázta a gárdának szállított virslit, szafaládét és más élelmiszereket.

Sajtóértesülések szerint Zolotov személyesen kérte meg Vlagyimir Putyin elnököt - akinek 13 éven át testőre volt -, hogy a Druzsba Narodov legyen a nemzeti gárda exkluzív szállítója. A húsüzem tulajdonosa Borisz Kantyemirov, az egykori belügyi csapatok - ezek bázisán hozták létre 2016-ban a nemzeti gárdát - központi archívumának volt a vezetője.

A Druzsba Narodov moszkvai választottbírósághoz fordult Navalnij ellen, állításainak megcáfolását követelve tőle.

Zolotov ügyvédje decemberben kijelentette, hogy ügyfele, ha megnyeri a becsületsértési pert, a kártérítést egy árvaháznak fogja felajánlani. A nemzeti gárda parancsnoka szeptemberben hívta ki párbajra Navalnijt, és kijelentette, hogy a ringben vagy a tatamin percek alatt "fasírtot csinál belőle". Az ellenzéki aktivista a kihívást elfogadta, de leszögezte, hogy a párviadalnak szópárbaj formájában kell megtörténnie valamelyik állami tévécsatornán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.