Egészségügy

Németországban is gondokat okoz az orvosok elvándorlása

A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le.

2019.01.13 15:58MTI

Fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében – vetette fel egy svájci lapban vasárnap megjelent interjúban Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Spahn a Sonntags Blick című lapnak úgy nyilatkozott, hogy világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban. Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak – idézi az MTI a politikust. "Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne" – tette hozzá.

A lap újságírója megkérdezte a minisztert, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben.

A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetság adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.