Szakértő

Nagy a Brexit-megállapodás elutasításának valószínűsége

A Munkáspárt várhatóan azonnal bizalmatlansági indítványt nyújt be, ezúttal nem a kormányfő, hanem a kormány ellen.

2019.01.14 06:29MTI

Nagy a Brexit-megállapodás brit alsóházi elutasításának valószínűsége Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint.

A szakértő azzal kapcsolatban beszélt erről az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a londoni alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Gálik Zoltán ugyanakkor kiemelte: Theresa May miniszterelnök sok kompromisszumot próbált kötni a háttérben ahhoz, hogy megszerezze a megállapodáshoz a parlamenti támogatást.

Ha elutasítják a megállapodást, a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt várhatóan azonnal bizalmatlansági indítványt nyújt be, ezúttal nem a kormányfő, hanem a kormány ellen, bár ezt valószínűleg nem nyerné meg - fejtette ki. A szakértő szerint azonban az sem kizárt, hogy maga Theresa May mondana le, ha nagy többséggel veszítene a Brexit-szavazásnál.

A brit parlament múlt heti döntése alapján a megállapodás elutasítása esetén a kormányfőnek három napon belül új tervet kell letennie; ez lehet az ír-északír határra vonatkozó feltételek újratárgyalása is - mondta.

Gálik Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament kezdi visszavenni a kormánytól a hatalmat, a múlt héten például megkötötte a kormány kezét adózási kérdésekben arra az esetre, ha nem lenne megállapodás az Európai Unióval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.