Oroszország

Végleg leállítottak egy, a csernobilihez hasonló atomreaktort

Negyvenöt évi üzemelés után leállítottak egy szovjet időkben épült atomreaktort az északnyugat-oroszországi Szentpétervár közelében.

2018.12.22 15:03MTI

A leningrádi atomerőmű 1. blokkját a terveknek megfelelően végleg leállították - közölte az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszatom állami vállalat, amely szerint az urán fűtőanyag teljes eltávolítása a blokkból 2023-ig tart majd.

Az 1973-ban üzembe helyezett reaktor az első Szovjetunióban épített RBMK-1000 típusú reaktor volt. Ugyanilyen típusú reaktorblokkban történt robbanás 1986 áprilisában a csernobili atomerőműben, a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesetét okozva. A baleset után valamennyi hasonló típusú reaktorban fokozott biztonsági előírásokat vezettek be.

A leningrádi atomerőműnek három szovjet gyártású RMBK reaktora és egy VVER típusú 1200 megawattos új reaktora van, amelyet az idén helyeztek üzembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.