Baleset

Elaludt a pilóta, túlrepült a reptéren

A célállomástól csaknem 50 kilométerrel riadt fel álmából a teherszállító kisgép vezetője Ausztráliában, visszafordult, és rendben landolt.

2018.11.28 08:55ma.hu

Az áruszállító repülőgép, amelynek fedélzetén csak a pilóta tartózkodott, az észak-tasmaniai Devonportból repült a 240 kilométerrel arrébb lévő King Island szigetre november 8-án - írja a BBC hírportálja.

A Vortex Air ausztrál légitársaság Piper PA-31-es típusú gépének helyi idő szerint reggel 7 óra 15 perckor kellett volna landolnia.

"A pilóta azonban elaludt az úton, így a gép 46 kilométerrel túlrepült a King Island szigeten" - áll az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) közleményében. A hatóság nem közölte, hogy a pilóta hogyan ébredt fel, mielőtt visszafordult volna és biztonságban letette a gépet.

Egy repülési szakértő szerint Ausztráliában szigorú szabályok vonatkoznak a pilóták kipihentségére, ugyanakkor szokatlan dolog egy pilótától, hogy elalszik egy ilyen, viszonylag rövid repülési távon.

Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálatot indított az ügyben. A hatóság várhatóan jövőre adja ki az esetről készített jelentését.

Tavaly öt ember vesztette életét, miután egy King Islandre tartó gép lezuhant pillanatokkal azután, hogy felszállt Melbourne-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.