Franciaország

Felmentették a hét éve szexuális erőszakkal vádolt volt francia kormánytagot

Felmentették csütörtökön Georges Tront, a francia kormány közszolgálati ügyekért felelős volt államtitkárát, a Párizshoz közeli Draveil polgármesterét, aki hét évvel ezelőtt azért mondott le a kormányzati pozíciójáról, mert szexuális erőszakkal és zaklatással vádolták meg volt beosztottjai.

2018.11.15 21:00MTI

Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg, hogy a politikus hatalmával visszaélve kényszerítette szexuális kapcsolatra a beosztottjait, jóllehet az együttléteket a vádlott sem tagadta.

A bíróság a másik vádlottat, Brigitte Gruelt - aki Georges Tron kulturális helyettese volt a Párizshoz közeli Draveil városházáján, ahol a jobboldali politikus jelenleg is polgármester - szintén felmentette.

Az ügyészség, amely Drakulához hasonlította a beosztottjai "vérét szívó" politikust, hat év szabadságvesztés kiszabását kérte, helyettesére pedig négy év letöltendő börtönbüntetést indítványozott. A vádhatóság szerint a polgármester és helyettese visszaéltek a városházán hatalmukkal, és a "teljesen szexuális bűnügyet utóbb megpróbálták átpolitizálni".

A két felperes, a 41 éves Virginie Ettel és a 44 éves Eva Loubrieu azzal vádolta meg Georges Tront, hogy helyettesével együtt 2007 és 2010 között rendszeresen szexuális együttlétekre kényszerítették őket. Az ügy 2011-es kirobbanása óta a gyanúsítottak tagadták a vádakat.

A bíróság azt állapította meg, hogy a 61 éves Georges Tron és Brigitte Gruel "harmadik személy társaságában szexuális partikat" rendeztek, és annak ellenére, hogy "a felperesek által felidézett helyzetek szexuális jellege egyértelmű", arra nincs bizonyíték, hogy ezek kényszer hatására történtek. Az igazságszolgáltatás szerint a két nő bosszúból jelentette fel a polgármestert erőszak miatt, miután az elbocsátotta őket. A gyanúsítottak azt állították, hogy a két volt alkalmazott sértettségét a szélsőjobboldali ellenzék kihasználta.

"Az ítélet annak a kiváló példája, hogy az igazságszolgáltatás nem olyan, mint a média igazságszolgáltatása, amely hét éven át elfogathatatlan módon elítélte Georges Tront, s ezzel megfosztotta attól a lehetőségtől, hogy folytathassa politikai karrierjét" - mondta Eric Dupond-Moretti, a politikus ügyvédje.

Az ügyészségnek és a felpereseknek tíz nap áll rendelkezésre a fellebbezésre.

"Óriási a csalódottság és a keserűség. Nem hagyom abba az évek óta folytatott küzdelmet" - mondta könnyes szemekkel Eva Loubrieu. A másik felperes, Virginie Ettel, az ítélethirdetést követően rosszul lett.

"Georges Tron felmentésének indokai botrányosnak tűnnek" - mondta Vincent Ollivier, a sértettek ügyvédje, aki elvárja, hogy az ügyészség fellebbezzen az ügyben.

Georges Tron 1995 óta a Párizstól 25 kilométerre található 30 ezer lakosú Draveil jobboldali polgármestere. Niolas Sarkozy egykori államfő kormányában betöltött államtitkári posztjáról 2011. május 29-én mondott le.

Az ügy hét évvel ezelőtt tíz nappal azután robbant ki, hogy New Yorkban szexuális erőszakkal vádolta meg egy szobalány Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap akkori főigazgatóját. Georges Tron perét egyébként tavaly Harvey Weinstein filmmogul szexuális zaklatási botrányának kirobbanása és annak médiavisszhangja miatt elhalasztották, hogy az ne befolyásolhassa az esküdtszéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.