Bűnügy

Magát rákbetegnek kiadva csalt ki pénzt az emberektől egy ausztrál nő

Ötvenötezer ausztrál dollárra (11 millió forint) tett szert egy adománygyűjtő internetes oldal révén egy magát rákbetegnek kiadó ausztrál nő, akit végül őrizetbe vettek a hatóságok.

2018.10.20 21:10MTI
Lucy Wieland

A Queensland állambeli Townsville bírósága szerint a 27 éves Lucy Wieland a közösségi médiát felhasználva dokumentálta nem létező petefészekrákjának kezelését - írja a BBC hírportálja.

A rendőrség szerint Wieland a GoFundMe adománygyűjtő oldalon kért anyagi segítséget az emberektől.

Az Instagram-oldalára idén feltett képek egy részén Wieland oxigénmaszkot viselve, máskor járókeretet használva látható. Más fotókon úgy tűnik, mintha intravénásan kapna orvosságot, valamint hajának a lenyírását is dokumentálta, miközben érzéseiről írt a bejegyzésekben.

"A kimerültség most már állandóan jelen van" - olvasható az egyik posztban, míg egy másik szerint Wieland "rettentő hálás mindenki támogatásáért".

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nő partnere, aki szerepel is a fotók egy részén, tisztában volt-e a csalással, ahogy azt sem, hogy Wieland szenved-e bármilyen egyéb betegségtől.

A queenslandi rendőrség felügyelője, Chris Lawson elkeserítőnek nevezte az ügyet, amikor csütörtökön a bíróság épülete előtt az újságíróknak nyilatkozott.

"Ennek az esetnek az igazi áldozatai a közösségnek azok a tagjai, akik hallották a történetet és megpróbáltak segíteni" - fűzte hozzá.

Lawson szerint akkor kezdett gyanússá válni az ügy, amikor néhányan rájöttek, hogy helyenként sántít a történet. Egy bejelentés nyomán kezdték meg végül a nyomozást és letartóztatták a nőt.

Wielandet óvadék ellenében elengedték, de le kellett adni az útlevelét. Legközelebb decemberben kell megjelennie a bíróság előtt.

A GoFundMe közleményében azt írta, hogy együttműködnek a nyomozókkal. Hangsúlyozta továbbá, hogy a felhasználót letiltották és minden adományozó vissza fogja kapni a felajánlott összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.