Ukrajna

Elrendelték az összes ukrán fegyverraktár védelmének megerősítését

Előző nap robbanások következtében tűz ütött ki egy fegyverraktárban.

2018.10.10 12:50MTI

Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök elrendelte szerdán minden fegyverraktár védelmének megerősítését az országban azután, hogy előző nap robbanások következtében tűz ütött ki a Hmelnyicki megyei Icsnya melletti telepen.

Az ukrán nyomozóhatóságok vizsgálata szerint az orosz határtól nem messze fekvő lőszerraktárba kedden nagy valószínűséggel orosz diverzáns csoport hatolhatott be és robbanthatta fel a lövedékeket.

Sztepan Poltorak védelmi miniszter a szerdai kormányülésen a 112 Ukrajina hírtelevízió szerint elmondta, hogy a robbanások pillanatában az észak-ukrajnai raktárban összesen 69,5 ezer tonna lőszer volt, ebből 43 ezer tonna a felhasználható lövedék, 18 ezer tonna kiegészítő elem, a többi pedig már nem volt a hadseregnél rendszeresítve, hanem megsemmisítésre várt.

Az ukrán vezérkar szerdai közleménye szerint az Icsnya melletti lőszerraktár területén szünet nélkül küzdenek a lángokkal.

A katasztrófavédelmi szolgálat reggeli jelentése szerint eddig összesen több mint 12 500 személyt evakuáltak Icsnya városából, valamint 30 településről, a raktár 16 kilométeres körzetéből.

A raktártelepen kívül eddig öt tüzet oltottak el, amelyek lövedékek becsapódása következtében keletkeztek. A megyei adminisztráció tájékoztatása szerint zajlik a lőszerraktár 16 kilométeres sugarú körzetének aknamentesítése.

A kimenekített embereket iskolákban, kultúrházakban és egyéb intézményekben berendezett átmeneti szállásokon helyzeték el. Gondoskodtak számukra élelemről, illetve orvosi és pszichológiai segítségnyújtásról.

Helyszíni híradások szerint sokan visszatérnek otthonaikba, mert féltik a lakásaikban hagyott értékeiket. A rendőrség ugyanakkor arról számolt be, hogy a fosztogatásokról tett bejelentések egyike sem bizonyult valósnak. A rendőrök az útellenőrzéseknél átengedik azokat, akik a papírjaikkal igazolják, hogy azon a településen laknak, ahová bejutni szeretnének.

Icsnya felé továbbra sem közlekednek vonatok, és az autóforgalmat is elterelték. A légtérzár a terület fölött továbbra is érvényben van.

Icsnyában és még 11 településen biztonsági okokból nincs gázszolgáltatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.