Népirtás

A Nemzetközi Büntetőbíróság eljárhat a mianmari rohingják ügyében

A mianmari hadsereg "a népirtás szándékával" gyilkolt halomra kisebbségi rohingjákat.

2018.09.07 15:27MTI

A Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) hatáskörében áll kivizsgálni azon állításokat, hogy a mianmari erők súlyos jogsértéseket követtek el a muszlim rohingja kisebbség tagjaival szemben és elűzték őket az otthonukból - mondta ki csütörtökön az illetékes bírói testület.

Fatou Bensouda főügyész korábban előzetes vizsgálatot indított az ügyben, s elegendő bizonyíték esetén később teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelhet el, amely a csütörtöki döntés értelmében végül vádemeléshez vezethet a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Közleményében az ICC kiemelte: noha Mianmar, ahol a szóban forgó jogsértéseket elkövették, nem részes állama a törvényszéknek, Banglades azonban igen, ahová a válság következtében több százezer rohingja menekült, így érvényes a joghatósága.

A hágai székhelyű törvényszék hangsúlyozta, hogy az előzetes vizsgálatot "észszerű időn belül le kell zárni".

A működését 2002-ben megkezdő ICC joghatósága a népirtás bűntettére, illetve az emberiesség elleni és a háborús bűncselekményekre terjed ki.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztusa óta csaknem 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg - saját megfogalmazása szerint - tisztogató műveletekbe kezdett az után, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

Egy ENSZ-vizsgálóbizottság nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a mianmari hadsereg "a népirtás szándékával" gyilkolt halomra kisebbségi rohingjákat, de számos példa volt csoportos nemi erőszakra is. A testület szerint a mianmari hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokát emberiesség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene állítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.