Illegális bevándorlás

Ismét kiürítik az északi-franciaországi Grande-Synthe migránstáborát

A francia hatóságok csütörtökön ismét kiürítik az észak-franciaországi Grande-Synthe migránstáborát, ahol több százan élnek sátrakban.

2018.09.06 12:03MTI
hirdetés

A prefektúra tájékoztatása szerint a tábor felszámolásának célja az emberek biztonságos helyre szállítása, amelyre a dunkerque-i bíróság 2018. június 7-i döntésében kötelezte a hatóságokat.

A La Manche csatorna közelében kialakított táborhelyen mintegy öt-nyolcszáz iraki kurd sátorozott azzal a céllal, hogy illegális módon megpróbáljon átjutni Nagy-Britanniába.

A tábor kiürítése délelőtt nyugalomban történik.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) húsz munkatársát mintegy kétszáz rendőr, valamint húsz tűzoltó és a polgári védelem munkatársai segítik az emberek elszállításában.

Azokat a migránsokat, akik Franciaországban szeretnének menedékkérelmet benyújtani, befogadóközpontokba szállítják, akik erre nem hajlandók, azokat a tájékoztatás szerint a rendőrségre kísérik, ahol a hatóságok ellenőrzik a helyzetüket.

A prefektúra emlékeztetett arra, hogy a kormány szeretné elkerülni, hogy a csatornán átjutásra váró migránsok újabb sátortáborokat alakítsanak ki Észak-Franciaországban.

Grande-Synthe-ben már többször kiürítette a rendőrség a migránstábort, legutóbb egy évvel ezelőtt, amikor kezdett hidegebbre fordulni az idő.

Két és fél évvel ezelőtt a Zöldek által irányított helyi önkormányzat itt nyitotta meg az első humanitárius, a nemzetközi normáknak megfelelő menekülttábort Franciaországban, alig negyven kilométerre Calais-tól. A tábort az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta. A telep azonban másfél évvel ezelőtt leégett, és azóta ismét illegális sátortáborokat kezdtek kialakítani az újonnan érkező migránsok.

A francia hatóságok két évvel ezelőtt felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i tábort, amelynek több ezer lakóját Franciaország-szerte kialakított menekültszállásokon helyezték el. Az angol partokkal szembeni francia kikötőváros környékén azonban továbbra is számos illegális bevándorló tartózkodik abban a reményben, hogy észrevétlenül Nagy-Britanniába juthat, amitől életkörülményeik javulását várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.