Merényleg

Zaharcsenko halála: Moszkva szerint Kijev állhat a gyilkosság mögött

Életét vesztette Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezető pénteken egy donyecki kávéházban elkövetett pokolgépes merényletben.

2018.09.01 12:12MTI

Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

A kiemelt fontosságú ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban "nemzetközi terrorcselekmény" címén indított eljárást. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak.

"Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko" - közölte a külügyi szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.

"Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására" - tette hozzá.

Zaharova szerint "a kijevi háborús párt" ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, "terrorista forgatókönyvet valósít meg", tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban.

"A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át" - hangoztatta.

"A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie - de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, az kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki" - fogalmazott Zaharova.

Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: "most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében".

Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.

Zaharcsenko a Donyeck központjában lévő, Szepar elnevezésű étteremben elkövetett robbantás következtében halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Koronavírus - Összegyűjtötte a járvánnyal kapcsolatos tévhiteket a WHO

A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.