Illegális bevándorlás

Líbiába szállított vissza Földközi-tengerből kimentett migránsokat egy olasz hajó

Hasonló esetre korábban nem volt példa.

2018.07.31 12:58MTI

Egy olasz hajó megmentett 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa - írta a La Repubblica című olasz napilap kedden.

Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a migránsok felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait.

A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak - hangsúlyozta a lap. "A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja" - tette hozzá a La Repubblica.

A Szabadok és Egyenlők (LeU) olasz baloldali pártot képviselő Nicola Fratoianni magyarázatot követelt az olasz kormánytól.

"A nemzetközi jog előírja, hogy a tengeren megmentett embereket biztonságos kikötőbe kell szállítani" - szögezte le Fratoianni, aki jelenleg az - olaszországi kikötőkből kitiltott - Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján tartózkodik. "A líbiai kikötők az olasz kormány ferdítései ellenére nem tekinthetőek biztonságosnak" - mutatott rá.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-bejegyzésben tagadta, hogy az olasz parti őrség bármilyen módon részt vett a mentés koordinálásában. Salvini szerint "a rosszul informált olasz baloldali képviselő és a külföldi NGO hamis kijelentéseiről" van szó. A római belügyi tárca vezetője korábbi kijelentéseiben sohasem titkolta, hogy az olaszországi partokra érkező migráció leállításának megoldását a migránsoknak Líbiába való visszaszállításában látja.

Az olasz parti őrség közleményben hangsúlyozta, hogy a mentési műveletet teljes egészében a líbiai parti őrség irányította.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy vizsgálja a történteket. "Líbia nem biztonságos kikötő, és ez (a migránsok visszaszállítása) a nemzetközi jog megsértését jelentheti" - jegyezte be Twitter-fiókján az UNCHR.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.