Nukleáris leszerelés

Nyomást gyakorolnak Észak-Koreára

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea külügyminiszterei vasárnap Tokióban megegyeztek arról, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, és mindaddig nyomást gyakorolnak Észak-Koreára, míg meg nem valósul a nukleáris leszerelés.

2018.07.08 10:29MTI

A tokiói látogatáson tartózkodó Mike Pompeo amerikai, Kono Taro japán és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter hangsúlyozta: mindaddig fenn kell tartani az amerikai gazdasági szankciókat, amíg Phenjan nem tesz kézzelfogható lépéseket az atommentesítés irányába.

"Megerősítettük megingathatatlan elkötelezettségünket háromoldalú együttműködésünk szorosabbra fűzésére annak érdekében, hogy elérjük, Észak-Korea teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul leszerelje nukleáris fegyvereit és rakétáit" - mondta a közös megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a japán diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap tájékoztatta ázsiai kollégáit arról, hogy mit sikerült elérni Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető június 12-i szingapúri csúcstalálkozója óta, amelyen Kim ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni. Trump hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserében.

Pompeo pénteken és szombaton Phenjanban tárgyalt. Az amerikai külügyminiszter gyümölcsözőnek nevezte a megbeszéléseket, amelyek - mint mondta - a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével egyeztetett.

Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai "sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan, "banditajellegű" követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, ami miatt "meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott" eltökéltségük.

Az amerikai külügyminiszter visszautasította Phenjan vádjait. "Ha banditajellegű követelésekről beszélünk, akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni" - szögezte le Pompeo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.