Felelősség

Ausztria átvette a soros EU-elnökséget Bulgáriától

Ausztria szombaton ünnepélyes keretek között átvette az Európai Uniós soros elnökségét Bulgáriától, a stájerországi Schladmingban tartott ceremónián jelen volt Sebastian Kurz osztrák kancellár, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

2018.06.30 13:57MTI

"Nagy megtiszteltetés és óriási felelősség ez számunkra, mert jelenleg nagyon bonyolult a nemzetközi helyzet" - mondta Sebastian Kurz.

Ausztria hivatalosan július 1-jével veszi át a soros elnökséget, amelynek mottója: "Európa, amely védelmet nyújt".

Donald Tusk méltatta az osztrák kormány által választott mottó üzenetét, hangsúlyozva, hogy a mindenkori politikusok feladata, hogy a törvények betartásával megvédjék az országok területét és határait.

A soros elnökség átadásának alkalmából rendezett ünnepségre az uniós tagállamok zászlójának színeire festett felvonókkal juthattak fel az érdeklődők a Schladming melletti 1906 méter magas Planai-hegyre. Este ünnepi koncertet rendeznek Schladmingban.

A Profil című osztrák magazin megrendelésére készült felmérés eredményei szerint az osztrákok nagy többsége - 72 százaléka - egyetért azzal, hogy Sebastian Kurz az Angela Merkel német kancellárétól jelentősen eltérő politikát folytat az Európai Uniót érintő témákban. A részleteiben szombaton ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 42 százaléka "nagyon helyesnek", 30 százaléka pedig "inkább helyesnek" minősítette a Kurz által képviselt irányvonalat.

A válaszadók mindössze 9 százaléka tartotta "inkább rossznak" és 6 százaléka "teljesen rossznak" az osztrák kancellár fővonaltól eltérő álláspontját.

A 31 éves Sebastian Kurz már az őt hatalomra juttató tavalyi választásokon is a bevándorlást tette központi témává. Bár nézetei eleinte nem arattak osztatlan sikert Ausztriában, egyre többen kezdenek egyetérteni azzal, hogy az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető politikus határozottan bírálja Merkel 2015-ös döntését a határok megnyitásáról a menekültválság idején - mondta Patrick Moreau Ausztria-szakértő. Egyre népszerűbb Kurz "kritikus Európa-barát" irányvonala, ami azt jelenti, hogy ugyan támogatja az Európai Uniót, de csak azzal a feltétellel, ha az több hatalmat biztosít a tagállamoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.