Szélsőségesek

Kivégeztek 12 terroristát Irakban

Tizenkét, terrorizmus miatt halálra ítélt szélsőségest végeztek ki Irakban, alig néhány órával az után, hogy Haider al-Abádi miniszterelnök a halálos ítéletek gyors végrehajtására szólította a hatóságokat, válaszul arra, hogy szélsőségesek elrabolták és megölték a biztonsági erők nyolc tagját.

2018.06.29 11:13MTI

A kormány pénteki közleményében tájékoztatott arról, hogy a miniszterelnök utasítására előző nap végezték ki őket. Abádi néhány órával előtte, csütörtök este arra szólította a hatóságok arra, hogy vegyenek "igazságos elégtételt", és gyorsítsák fel azoknak a kivégzését, akiket terrorizmus miatt ítéltek halálra, és kimerítettek az ítélet elleni minden jogorvoslat lehetőséget.

Az Iszlám Állam dzsihadistái szombaton Észak-Irakban elrabolták a biztonsági erők nyolc tagját, és azzal fenyegetőztek, hogy három nap múlva kivégzik őket, ha a hatóságok nem engedi szabadon az összes bebörtönzött szunnita nőt. A terrorszervezet a szócsöveként működő Aamák hírügynökség videót tett közzé, amelyen nem nyolc, hanem csak hat férfi volt látható arcsérülésekkel két álarcos fegyveres őrizetében, akik puskáikat rájuk fogták. A háttérben a terrorszervezet fekete zászlója feszült a falon.

Az iraki biztonsági erők az ultimátum lejárta után, szerdán nyolc megcsonkította holtestre bukkantak, fel nem robbant pokolgépek voltak rájuk felerősítve. A belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a holttestek vizsgálatakor kiderült, hogy az áldozatokat még a határidő lejárta előtt ölték meg.

Abádi már tavaly decemberben győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett, amely néhány évig hatalmas területeket tartott megszállás alatt Irakban és Szíriában is. A dzsihadisátk azonban még jelen vannak néhány helyen a szíriai-iraki határ mentén, és rajtaütésszerű támadásokat, gyilkosságokat és pokolgépest robbantásokat hajtanak végre szerte Irakban. Az elmúlt hetekben megszaporodtak az IÁ támadásai, különösen a fővárost, Bagdadot az ország északi részével összekötő országútnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.