Hazánk nem segíti az egynemű párok letelepedését

Nem biztosítják kellően az EU-tagállamok a családok unión belüli szabad mozgási jogát

Nem biztosítják kielégítően az európai uniós tagállamok a polgárok és családok unión belüli szabad mozgási és letelepedési jogát - állapította meg az érintett EU-jogszabály teljesítéséről szerdán kiadott értékelésében az Európai Bizottság.

2008.12.11 08:09MTI

A 27 tagország közül csak Ciprus, Görögország, Finnország, Portugália, Málta, Luxemburg és Spanyolország alkalmazza kielégítő mértékben a négy éve elfogadott irányelvet. Jacques Barrot igazságügyi biztos sajtótájékoztatóján kiemelte azt is, hogy 14 tagállam, köztük Magyarország nem ad teljes szabadságot a belépésben és letelepedésben az egynemű pároknak.

Az irányelv egyetlen jogi eszközként foglalja magában az EU egyik alapelvének számító szabad mozgás és letelepedés biztosítását. Egyebek között egyszerű hivatali formalitásokat határoz meg, és biztosítja a jogot, hogy öt év folyamatos tartózkodás után az EU-állampolgárok és családjaik állandó letelepedési lehetőséget kapjanak az adott tagországban.

A jogszabály (amely tartalmában minden tagállamra nézve kötelező, de a tagországok a nemzeti jogba saját megfontolásuk szerint ültethetik át) kiterjeszti a családegyesítési jogokat is a "bejegyzett partnerekre". Barrot hangoztatta, hogy 85 százalékos vagy annál nagyobb mértékben csak a fent említett hét tagállam alkalmazza a direktívát. Ausztria, Dánia, Észtország, Szlovákia és Szlovénia pedig 60 százalékosnál is kisebb arányban tesz leget a szabálynak.

A legfőbb probléma az, hogy a tagállamok más dokumentumokat is kérnek az ott tartózkodni vágyóktól, mint amit az unió előír, nehezítve ezzel az engedélyezés folyamatát. Nem akadálytalan az unión kívüli állampolgárságú házastársak családjukhoz való csatlakozásának biztosítása sem. A francia biztos leszögezte, hogy mivel az EU alapértékeit biztosító egyik jogszabályról van szó, a bizottság határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy minden tagállam betartsa azt.

A homoszexuális párok szabad mozgási és letelepedési jogát Barrot szerint Németország, Ausztria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Ciprus, Málta, Románia, Szlovákia, Írország, Észtország, Szlovénia és Lettország nem biztosítja kielégítően. A biztos kifejtette, hogy a kérdést nem a saját neműekhez vonzódók megkülönböztetéseként kezelik, hanem egyszerűen azt kívánják biztosítani, hogy az olyan együttélést, amelyet az egyik tagállamban elismernek, más országokban is vita nélkül fogadják el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.