Külpol

Elhagyta Finnországot a leváltott katalán vezető

A menesztett katalán vezető a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban.

2018.03.24 22:33MTI

Elhagyta Finnországot Carles Puigdemont menesztett katalán vezető, aki ellen a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki - írta a Twitteren egy finn törvényhozó szombaton.
Elhagyta Finnországot a leváltott katalán vezető

A Puigdemont finnországi látogatását megszervező Mikko Kärnä elmondta, hogy a politikus ismeretlen közlekedési eszközzel elhagyta az országot pénteken, és már újból Belgiumban tartózkodik, ahol leváltása óta önkéntes száműzetésben él.

A menesztett katalán vezető a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban.

A finn rendőrség közölte, hogy körözi az 55 éves politikust, miután Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellene.

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Pablo Llarena bíró emellett ismét európai elfogatóparancs kiadását rendelte el a függetlenség tavaly októberi kikiáltása után belgiumi száműzetésbe vonult Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen.

A döntés miatt ezrek tüntettek Katalónia-szerte péntek éjjel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.