Gyilkosság

Szlovák újságíró-gyilkosság - Nem mond le a belügyminiszter

"Az én feladatom biztosítani azt, hogy ezt az ügyet kivizsgálják."

2018.03.04 00:49MTI
hirdetés

Nem mond le posztjáról Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, hanem "minden erejével" a meggyilkolt újságíró ügyének kivizsgálására összpontosít. Ezt maga a miniszter jelentette be a szlovák közszolgálati rádió egyik műsorában szombaton.

"Ebben a pillanatban a kettős gyilkosság kivizsgálása a legfontosabb (...), a többiről később napokig lehet még beszélni" - mondta a belügyminiszter, akinek a lemondását, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitányéval együtt, Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása után kezdték el követelni ellenzéki politikusok, a sajtó, valamint a kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd néhány politikusa.

"Az én feladatom biztosítani azt, hogy ezt az ügyet kivizsgálják" - szögezte le Kalinák, hozzátéve, minden erőforrást az ügy felderítésére fordítanak, azon több száz ember dolgozik.

Az utóbbi években - különböző indokokra hivatkozva - többször próbálták leváltani a pozsonyi törvényhozásban ellenzéki pártok Robert Kalinákot, akit különböző vádakkal illettek. A kísérletek eddig mind sikertelenül végződtek, a vádakat érdemben nem bizonyította az ellenzék.

Robert Kalinák a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke, Fico egyik bizalmasa.

A Most-Híd párt csütörtökön szólította fel lemondásra a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt. Bugár Béla pártelnök a kibővített elnökségi ülés után azt is kijelentette, hogy a legnagyobb kormánypártnak kell lépést tennie a helyzet megnyugtató rendezésére. Jelezte, hogy ettől teszik függővé a párt következő döntését.

Kalinák bejelentésére reagálva a Most-Híd közölte, hogy összehívták az Országos Tanácsot (OT), a párt széles körű döntéshozó testületét március 12-re.

Eközben Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága, Andrej Kiska köztársasági elnök, Robert Fico kormányfő és Andrej Danko parlamenti elnök - tekintettel az országban történő eseményekre, törvény adta jogukkal élve - rendkívüli megjelenési időt kértek a szlovák közszolgálati televíziótól vasárnap estére.

Szombaton a Zsolnához közeli Stiavnikban, szülőfalujában eltemették Ján Kuciakot. A 27 éves újságírótól családján és volt kollégáin kívül több százan vettek végső búcsút. Kuciak menyasszonyát, Martina Kusnírovát már egy nappal korábban eltemették az Eperjeshez (Presov) közeli Gregorovcéban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.