Veszélyesen magas a rákkeltő anyag tartalma

A határértéket sokszorosan meghaladó dioxin az ír disznóhúsban

Az ír kormány elrendelte szombaton a szeptember elseje óta Írországban legyártott disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, miután kiderült, hogy veszélyesen magas arányban tartalmaznak rákkeltő anyagot, dioxint.

2008.12.07 17:18MTI

Az Európai Bizottság vasárnapi közleménye szerint a ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a dioxin aránya az ír sertéshúsban mintegy százszorosa az EU-ban megengedett maximális szintnek. A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel. Tíz írországi sertéstenyésztő farmon szennyezett takarmányt adtak az állatoknak.

Ezekből a farmokból kerül ki az ír sertéshús mintegy 10 százaléka. 2007-ben Írország 368 millió euró értékben exportált sertéshúst, fele részben Nagy-Britanniába - derül ki az ír statisztikákból. Az ír egészségügyi minisztérium, illetve a mezőgazdasági minisztérium elővigyázatosságból arra figyelmeztetett, hogy senki ne egyen az ír disznóhúsból, illetve az abból készült termékekből.

A visszahívás egyelőre a belföldi piacon eladásra szánt húskészítményekre vonatkozik, de nem lehet kizárni, hogy Nagy-Britannia - az ír disznóhús legjelentősebb exportpiaca -, illetve más országok is érintettek. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy feltárják a szennyeződés kiterjedtségét, illetve okát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.