Áru

Bőröndben akarta átcsempészni kisfiát az apa a határon

A kisfiú szülei már évek óta egy spanyol szigeten éltek, de hiába kérelmezték hivatalosan, nem kapták meg a gyerek tartózkodási engedélyét.

2018.02.20 18:26MTI

A spanyol bíróság 224 eurós (69 ezer forint) pénzbírsággal büntette kedden annak az elefántcsontparti kisfiúnak az édesapját, akit egy bőröndben próbáltak átcsempészni a marokkói-spanyol határon 2015 májusában.

Az ügy annak idején nagy visszhangot váltott ki, a nyolcéves gyereket rejtő bőrönd átvilágításakor készült képek bejárták a nemzetközi sajtót. Az ügyészség eredetileg hároméves börtönbüntetést kért a gyerek apjára, míg a védelem teljes felmentésért folyamodott.

A keddi bírósági tárgyaláson meghallgatták a kisfiút és az édesapját, aki itt is elismerte: embercsempészeknek fizetett, hogy átjuttassák a gyereket a határon, de arról fogalma sem volt, hogy egy bőröndbe fogják zárni.

A vádnak és a védelemnek a vallomásokat követően sikerül megegyeznie, így a férfi nem kerül börtönbe, a kiszabott pénzbüntetésből pedig csak 92 eurót (28 ezer forint) kell fizetnie, mivel levonják belőle azt az egy hónapot, amíg előzetes letartóztatásban volt 2015-ben.

A kisfiú szülei már évek óta egy spanyol szigeten, Fuerteventurán éltek, és szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, akire ott rokonok vigyáztak.

Hiába kérelmezték hivatalosan, nem kapták meg ehhez az engedélyt, mivel a jövedelmük kevesebb volt, mint amit a jogszabály előír. Az apa akkor egy mosodában dolgozott és 1250 eurót (383 ezer forint) keresett havonta.

Ezután választották az illegális megoldást, embercsempészeknek fizettek, akik azt ígérték, hogy eljuttatják a gyereket Spanyolországba. Azonban a tarajali határátkelőnél a spanyol hatóságok megtalálták a rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatott gyereket.

A fiatal nőt, akinél a bőrönd volt, őrizetbe vették. Egy évig előzetes letartóztatásban volt, majd szabadon engedték, azóta nincs nyoma, noha vele szemben is eljárás zajlik.

A kisfiú az eset után tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban, és visszakerült családjához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.