Veszély

Így mentették a meghibásodott síliften rekedt magyarokat Ausztriában

Magyarok is ültek azon a síliften, amelyik meghibásodott és megállt 10 méteres magasságban az ausztriai­ Kreischbergen.

2018.01.31 06:15ma.hu

A liften utazók több mint három órát töltöttek a levegőben, helikopterekkel hozták le őket a földre. A felső-stájerországi síparadicsomban helyezték üzembe az ország egyetlen 10 üléses kabinos felvonóját. A síliftek számítógépes vezérléssel működnek. A túlbiztosítottságnak viszont az az ára, hogy ha a rendszer valamilyen hibát észlel, azonnal leáll, és egy centit sem lehet megmozdítani. Ez történt hétfő kora délután is: az egyik sílift három óra előtt tíz perccel megállt a levegőben, többek között a magyarországi Budapesti Gyermek Síiskola vezetőjének feleségével és tíz, velük táborozó felnőttel - írja a Blikk.

A mentés persze, azonnal elindult: öt helikopter, köztük katonai gépek érkeztek a helyszínre. Megközelítették a felvonó üléseit, amelyek a földfelszín felett 5-10 méterrel lebegtek, majd egy hevederbe ültették a bajba jutott embereket.

Évente legalább egyszer előfordul a mostanihoz hasonló eset Európa valamely nagy sípályáján. A síliften rekedt emberek elméletileg kérhetnek kártérítést: az ilyen esetekben az üzemeltető a síbérlet árát szokta visszatéríteni a bajbajutottaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.