Inkább a golyózápor, mint a megalázkodás

Amerikai katonák inkább visszamennek Bagdadba, mert otthon nem találnak munkát

Sok amerikai katona dönt úgy, hogy inkább visszamegy Bagdadba, és sokszor halálos veszedelem közepette járőrözik az iraki főváros utcáin, semmint hogy az Egyesült Államokban kelljen munkát keresnie - írta csütörtökön a Time magazin on-line kiadása.

2008.12.04 17:46MTI

A katonák újabb és újabb iraki küldetést is vállalnak az otthoni nehéz munkaerőpiaci helyzet miatt. Ryan Nyhus őrmester például 14 hónapot töltött Bagdadban, társaival biztosította a rendet a közép-keleti ország fővárosában.

Szakaszának öt tagját lelőtték. Ő mégis visszamegy, mert az amerikai munkaerőpiac kihívásait brutálisabbnak tartja a bagdadi veszélyeknél. Néhány nappal ezelőtt újabb szolgálatra, újabb öt évre jelentkezett. A Time szerint egyre több katona választja a hadsereget a gazdasági válságban.

"A seregben garantált a fizetés és a munka
" - érvelt a 21 éves Nyhus.

A magazin szerint a szeptemberi tőzsdei válság, a lakóingatlan-piac összeomlása óta mind több fiatal marad a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő kötelékében. Elemzők szerint az iraki szolgálat már azért sem olyan ijesztő, mert jelentősen csillapodott az erőszak.

A Pentagon tisztviselői ugyanakkor elismerik: a rossz gazdasági hírek általában jó hírek a hadseregnek, hatásukra több a jelentkező. A védelmi minisztérium idén több év óta a legsikeresebb toborzási kampányt tudhatja maga mögött. "Nekünk előnyünk származik abból, ha a civil társadalomban kevésbé jó a helyzet" - mutatott rá David Chu védelmi államtitkár. Sok katona gondolkodását tükrözi a hadsereg első gyalogos hadosztályában szolgáló 20 éves Alicia Fauls véleménye.

Szerinte "ma nehéz munkát találni, de ha várok még a leszereléssel, a gazdaság jobb helyzetben lesz".

Őt még nem vezényelték harci övezetbe, de nem zárja ki, hogy egyszer esetleg Irakba vagy Afganisztánba küldik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.