Ütközet

76 évvel ezelőtt zajlott a Pearl Harbor-i csata

Lila pizsamában a japánok ellen.

2017.12.07 17:00ma.hu

1941. december 7-én az Amerikai Egyesült Államokat váratlanul és előre megfontoltan támadta meg a Japán Birodalom. Több mint 2000 katona és civil vesztette életét az alig pár órás ütközetben. A támadással a csendes-óceáni flottát akarták megsemmisíteni, néhány amerikai katona azonban visszavágott a káoszban és átírta a történelmet.

A japánok 76 évvel ezelőtt kegyetlen meglepetést tartogattak az Oahu szigeten állomásozó katonáknak és civileknek. Ugyan néhány előjel már gyanús lehetett volna, de az amerikaiak nem számítottak a vasárnap reggeli váratlan támadásra, így pillanataik maradtak arra, hogy visszavágjanak.

A támadás idején voltak, akik parancs nélkül is akcióba léptek. J. C. England, katonatiszt és ifjú apa, Doris Miller, hajószolga, Don Ross, a veterán hajómérnök és Phil Rasmussen, vadászpilóta a lehetetlennel dacolva kockáztatták az életüket.

Közülük is leggyorsabban Phil Rasmussen, bostoni vadászpilóta reagált, aki az előző napi görbe estéjét pihente ki, amikor hajnalban zuhanó bombák hangjára ébredt. A szemtanúk szerint lila pizsamában volt, felkapta a bakancsát és a pisztolyát és így rohant a kifutópályához. Bátorságáért Ezüst csillagot kapott. 1965-ös nyugdíjazásáig katona maradt. A többi között róla is szól A Pearl Harbor hősei című dokumentumfilm, mely december 7-én 22:00 órakor tűz műsorára a Spektrum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.