Sugárszenny

Radioaktív cézium van az orosz importgombákban

Októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból származott. Most pedig ez...

2017.12.01 07:26ma.hu

A francia élelmiszer-biztonsági hivatal radioaktív céziumot mutatott ki az Oroszországból importált gombákból. Az eredményről Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt, miután októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból származott. Ezt követően megszigorították az országba behozott élelmiszerek ellenőrzését.

Bár a céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel, és azt sem tudni, milyen mennyiségben találtak a szennyezett orosz rókagombákból, de mindenesetre elkeserítőek az információk. Azt sem tudni egyelőre, még milyen országokba jutott az élelmiszerből.

A ruténiumszennyezésről körülbelül egy hete derült ki, hogy nagy valószínűséggel a hírhedt orosz nukleáris telepről, a Majakról származik, ahol a Roszatom az atomerőművekben elhasznált fűtőelemeket dolgozza fel. Az orosz atomenergetikai cég kezdetben tagadta, hogy közük lenne a szennyezéshez, aztán mégiscsak közölték, hogy vizsgálatot indítanak a határértéket csaknem ezerszeresen meghaladó izotópszint miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.