Pakisztán

Azért kellett meghalniuk, mert szerelemből házasodtak

Rokonaik végeztek egy fiatal párral Pakisztánban.

2017.11.28 14:28ma.hu

16 ember ellen indítottak eljárást egy Karacsi városában végrehajtott, úgynevezett "becsületgyilkosság" miatt. Az áldozatok "bűne" az volt, hogy szüleik engedélye nélkül, szerelemből házasodtak össze. A fiatal párt egy falusi tanács ítélte halálra, gyilkosaik saját rokonaik voltak. Megfojtották őket, a férfi testén utóbb kínzásnyomokat is találtak. A holttesteket egy jelöletlen sírba temették.

Abdul Hadi másfél hónapja vette feleségül Hussaini Bibit, majd az ország másik végében fekvő falujukból Karacsiba költöztek, hogy elkerüljék rokonaik rosszallását.

A pár előző hét pénteken tűnt el, otthonukban vérnyomokat találtak a szomszédok. A hatóságok hamar őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki beismerte, hogy részt vett a fiatalok meggyilkolásában. Állítása szerint egy falusi öregek tanácsa utasítására, maguk a rokonok hajtották végre a rémtettet.

Összesen kilenc embert tartóztattak le, tőlük tudták meg, hova temették a holttesteket. A lány apja és testvérei még szökésben vannak.

Pakisztánban évente mintegy ezer nőt ölnek meg a család becsülete elleni állítólagos vétségeiért, legtöbbször azért, mert szerelemből, szabad akaratukból házasodtak. Sok gyilkos megúszta a büntetést. Kihasználtak egy jogi kiskaput, mely lehetővé tette az áldozat családjának, hogy megbocsásson a gyilkosnak.

Tavaly ősszel ennek vége lett: azóta életfogytiglan jár a becsületgyilkosságokért, akkor is, ha az áldozatok családja megbocsátott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.