Tragédia

Közölték a tengeralattjárón szolgálók családjaival, hogy szeretteik már mind halottak

Ennyi idő alatt már elfogyott az oxigén, a 44 fős legénység már 100 százalék, hogy halott.

2017.11.23 21:05ma.hu

"100 százalék, hogy mostanra már mindenki halott" - jelentették be. A családtagok megtörtek. Sokan követelik a vizsgálatot, a hírek szerint ugyanis külső, akár erőszakra utaló robbanás előzte meg a tengeralattjáró eltűnését. Vádak, kétségbeesés és gyász.

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába, amikor múlt szerdán 432 kilométerre a partoktól elküldte üzenetét, azután eltűnt. Előtte a parancsnok elektromos hibáról tett jelentést, ezért utasították őt, hogy a legrövidebb úton térjen vissza a támaszpontra, Mar del Platába.

Kéttucatnyi argentin, amerikai, brit, chilei és brazil hajó és repülőgép - összesen több mint 4000 fős legénységgel -, valamint robot-tengeralattjárók keresték a 66 méter hosszú, német gyártmányú tengeralattjárót. A kutatást sokáig nagyon megnehezítették a rossz időjárási körülmények, a több méter magas hullámok. A kutató-mentők több olyan jelet észleltek, amelyekről azt gondolták, hogy a tengeralattjáró adhatta le vagy kelthette, de mindegyikről kiderült, hogy tévesen gondolták műholdas kapcsolatfelvételi kísérletnek, figyelemfelhívó zajnak, jelzőfénynek.

Közben kiderült, hogy szokatlan zajt, "hidroakusztikus anomáliát" rögzítettek egy hete abban térségben, ahol, három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró - közölte szerdán az argentin haditengerészet. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, melyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.

Enrique Balbi szóvivő elmondta, hogy a furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték. A "hidroakusztikus anomáliát", azaz szonárral rögzített feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat.

A szóvivő elmondta: valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Hozzátette, három hadihajó van útban a szóban forgó térségbe.

Balbi egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy több forrástól, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott az argentin haditengerészet, hogy az említett anomália robbanás volt. Úgy fogalmazott, hogy egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Mario Zampolli, a CTBTO hidroakusztikai mérnöke szerint az anomália "megfelelhet egy robbanásnak", de ez még nem nyert bizonyítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.