Észak-koreai válság

Washington csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról tárgyal Phenjannal

Az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt.

2017.10.03 11:02MTI
hirdetés

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Phenjannal - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivőj közölte,

Sarah Huckabee Sanders szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki a Trump-kormány álláspontját.

Leszögezte: az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával. "Világosan elmondtuk, hogy most nincs itt a tárgyalások ideje, az egyetlen téma, amelyről szó volt vagy szó lehetett, hogy miként hozzuk haza az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat" - fogalmazott Sarah Huckabee Sanders.

Az egyik újságíró felvetette: vajon Rex Tillerson külügyminiszter élvezi-e még Donald Trump elnök bizalmát, tekintettel arra, hogy az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt és azt írta, hogy a tárgyalás Észak-Koreával nem több, mint időpazarlás. "Takarékoskodj az energiáddal, Rex!" - intette Trump Tillersont, aki Pekingben azt mondta, hogy Washingtonnak vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Az újságíró felvetésére a szóvivőnő csak annyit mondott: az elnök és a Kínában tárgyaló külügyminiszter az elmúlt 24 órában telefonon beszélt egymással.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború.

A TheWall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a fékentartás. Ez a politika egyébként nem új, George Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején -éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében - az akkori Szovjetunió ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.